W strukturze klientów inwestujących w posadzki żywiczne istotną część rynku zajmują firmy działające w szeroko rozumianej produkcji spożywczej. Są to zarówno przedsiębiorstwa produkujące żywność gotową (słodycze, wyroby cukiernicze, nabiał, wędliny itp.), jak i zakłady wstępnego przetwórstwa (ubojnie, hodowle ryb itp.). W tego typu zakładach wymóg zachowania czystości i higieny produkcji pełni szczególną rolę oraz stanowi jeden z podstawowych elementów kształtowania cyklu produkcyjnego w różnych jego zakresach. 

Posadzki żywiczne w zakładach produkcji spożywczej 


Posadzki żywiczne pełnią tu rolę szczególną; są nie tyle alternatywą, co w coraz większym stopniu – koniecznością. Pomieszczenia produkcyjne muszą być odpowiednio zaprojektowane i utrzymane, aby zapewnić czystość i uniknąć zanieczyszczeń. Wszelkie przepisy jak rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 (m.in. system HACCP) oraz polskie przepisy krajowe bardzo restrykcyjnie podchodzą również do kwestii posadzek. Posadzki przemysłowe w zakładach produkcji spożywczej muszą spełniać wymóg łatwego czyszczenia, całkowitej bezpyłowości, a – w razie takiej konieczności – możliwości jej cyklicznej sterylizacji, np. w zakładach produkującej żywność dla niemowląt i małych dzieci.

Przemysłowe posadzki z żywic epoksydowych i poliuretanowych


W zakładach przemysłu spożywczego wykonuje się najczęściej przemysłowe posadzki z żywic epoksydowych i poliuretanowych. Dają one szeroki wachlarz możliwości kształtowania odpowiednich cech technicznych, jak i estetycznych. Nierzadko, w warunkach kontaktu posadzki z tłuszczami, wodą etc. wykonuje się je jako powłoki antypoślizgowe. Warto nadmienić, że w określonych przypadkach posadzka żywiczna oprócz podstawowego parametru antypoślizgowości „R” musi także spełniać parametr „V”, czyli faktor antypoślizgowości w stanie mokrym lub zatłuszczonym.

Druga grupa materiałów stosowana w przemyśle spożywczym to żywice poliuretanowo – cementowe. Charakteryzują się one najwyższymi parametrami odporności mechanicznej, chemicznej i termicznej. Są w stanie w długim okresie eksploatacji wytrzymywać wysokie obciążenia ścierne, udarowe, temperaturę do 150°C (krótkotrwale) oraz wiele chemikaliów. Są to zarazem powłoki o największej grubości (od 6 do 10 mm), które również można wykonywać jako antypoślizgowe. 

Przed przystąpieniem do wykonania nowej lub remontu starej posadzki przemysłowej w zakładzie produkcji spożywczej, należy zawsze starannie określić stan podłoża oraz projektowane obciążenia, dla których warto przyjąć pewien zapas. Jeśli w danym obiekcie większe ww. obciążenia występują wyłącznie lokalnie, warto rozważyć strefowe zabezpieczenie tych obszarów, a na pozostałej powierzchni wykonać powłokę bardziej ekonomiczna. Nasza firma świadcząca usługi posadzkarskie stara się na każdy obiekt (i problem) klienta patrzeć jak na swój własny, optymalizując koszty inwestycyjne lub remontowe do niezbędnie koniecznych.

Planujesz naprawę/wymianę posadzki przemysłowej w zakładzie wstępnego przetwórstwa lub firmie produkującej żywność gotową? Skontaktuj się z naszą firmą posadzkarską – chętnie przedstawimy harmonogram prac oraz szczegółową wycenę. Zajmiemy się całym procesem od A do Z!